Laksa
My first trial to make 'Laksa'.
Even this is my favorite food but i never have a courage to even try to make it
because of 'something' that i can't mention here.. hehe
Anyway, after find out that my kids love it and my friend bought me this laksa (only laksa) from his hometown, so... i made it, finally...
I actually knows the ingredient and how to make it but i didn't did it... (weird hah... hahaha)
After sooooooooo long ... grand entrance of my 'LAKSA'..
First time and... sedapppppp...... slurpppp... LOL...
| Kuah yang pekat lagi memikat... |
| yummmmiee... |
| hingga menjilat sudu... |
Bahan : (sebungkus laksa beras 1kg)
- 8 ekor ikan kembung sederhana besar - direbus dgn 3 keping asam
- 1 tin kecil sardin (jika suka)
- 6 biji cili kering - kisar
- 1 biji bawang besar - kisar
- 2 biji bawang putih - kisar
- 4 biji bawang merah - kisar
- 1 inci belacan - kisar
- 4 keping asam keping
- 1 batang bunga kantan
- daun kesom - agak-agak
- garam untuk perisa
- timun - dimayang
- telur rebus - potong 4/6
- cili merah / cili padi - dicincang
- bawang besar - dimayang
- limau kasturi - belah 2
- daun salad - dimayang (jika suka)
- nenas - dimayang (jika suka)
- petis - (jika suka)
Cara- cara :
- Laksa beras - di rebus
- Ikan direbus dgn asam keping dan sedikit garam, toskan dan asingkan ikan dgn air rebusan.
- Asingkan isi ikan dengan tulang ikan tadi. Kisar isi ikan dan sardin dan ketepikan.
- Kisar tulang ikan, tapis dan asingkan.
- Bahan-bahan yang dikisar direbus atas api sederhana dan masukkan isi ikan yang dikisar.
- Masukkan asam keping daun kesum dan bunga kantan.
- Rebus dan masukkan garam.. rasa.. siappp...
- Sedia dihidang dengan ulam-ulaman tadi.. yaay...


Comments