Laksa

My first trial to make 'Laksa'.
Even this is my favorite food but i never have a courage to even try to make it
because of 'something' that i can't mention here.. hehe 
Anyway, after find out that my kids love it and my friend bought me this laksa (only laksa) from his hometown, so... i made it, finally...
I actually knows the ingredient and how to make it but i didn't did it... (weird hah... hahaha)
After sooooooooo long ... grand entrance of my 'LAKSA'..
First time and... sedapppppp...... slurpppp... LOL...

Kuah yang pekat lagi memikat...
yummmmiee...
hingga menjilat sudu...
Bahan : (sebungkus laksa beras 1kg)
  • 8 ekor ikan kembung sederhana besar - direbus dgn 3 keping asam 
  • 1 tin kecil sardin (jika suka)
  • 6 biji cili kering - kisar
  • 1 biji bawang besar - kisar
  • 2 biji bawang putih - kisar
  • 4 biji bawang merah - kisar
  • 1 inci belacan - kisar
  • 4 keping asam keping
  • 1 batang bunga kantan
  • daun kesom - agak-agak
  • garam untuk perisa
Rencah-rencah / ulam
  • timun - dimayang
  • telur rebus - potong 4/6
  • cili merah / cili padi - dicincang
  • bawang besar - dimayang
  • limau kasturi - belah 2
  • daun salad - dimayang (jika suka)
  • nenas - dimayang (jika suka)
  • petis - (jika suka)
Cara- cara :
  • Laksa beras - di rebus
  • Ikan direbus dgn asam keping dan sedikit garam, toskan dan asingkan ikan dgn air rebusan.
  • Asingkan isi ikan dengan tulang ikan tadi. Kisar isi ikan dan sardin dan ketepikan.
  • Kisar tulang ikan, tapis dan asingkan.
  • Bahan-bahan yang dikisar direbus atas api sederhana dan masukkan isi ikan yang dikisar.
  • Masukkan asam keping daun kesum dan bunga kantan.
  • Rebus dan masukkan garam.. rasa.. siappp...
  • Sedia dihidang dengan ulam-ulaman tadi.. yaay... 


Comments

Marn Dani said…
hmm....lazat... kasi ler resepi yg pakai kuah lemak plak. kikikiki...
mama Iman said…
alamak... kuah lemak lum belajar la.. nanti try ok... hehe

Popular Posts