Ayam Masak Merah
Ayam Masak Merah
Ni i masak utk makan dgn nasi minyak sempoi i.. Ni masakan feveret seketurunan hihi..
Jom kita tgk bahan2 nya..
- Ayam setengah ekor (goreng dulu)
- 2 biji bawang merah (tumbuk)
- 2 biji bawang putih (tumbuk)
- Halia besar ibu jari (jari tgn tau bkn kaki ngeeee.. tumbuk gak)
- Cili kering yg dah dikisar ye (agak2 la, i buh 2 senduk)
- 1 biji tomato (dipotong kiub)
- Sos tomato or tomato puri kalau suka
- Kayu manis, buah pala, bunga lawang (agak2)
- 1/2 kiub ayam (apa2 cap pun leh)
- Gula dan garam secukupnya
- Air secukupnya
- Daun bawang utk hiasan (kalau suka)
Mula2 tumis semua bahan yg ditumbuk dgn kayu manis, bunga lawang dan buah pala sampai kuning bawang tu ye.. Masuk la cili kering yg dikisar tadi.. Bagi kering sikit buh air 1/2 cawan.. Kacau lagi bg kering agak2 x bau cili kering tu kan.. Buh sos tomato dan kacau lagi.. Sbb sos tu dah masam xyah la buh air asam jawa kan.. Ada org suka leh la perah asam jawa tp masam sikit la.. Agak2 dah naik bau, buh la sos tomato or puri ye.. Pas tu buh la garam dan gula dan kiub ayam tu.. Kalau pekat sgt tambah la air sikit lagi.. Bila mcm dah memdidih kuah tu masukkan lah ayam yg digoreng tadi n tomato yg dipotong2 tadi.. Angkat dan hidangkan..
Pas tu... Tunggu apa lagi.. Ngaaapppp ..!!


Comments