Nasi Minyak Sempoi

Nasi Minyak Sempoi..



Bahan2:
  • 3 cawan beras Basmathi (rendam 1/2 jam kemudian turas air) - xrendam pun, xsempat .. hiii
  • 4 biji bwg merah (tumbuk)
  • 2 biji bwg putih (tumbuk)
  • 3 sudu makan minyak sapi or 1/4 cawan minyak masak
  • 2 biji bunga lawang
  • 1 btg kulit kayu manis
  • 2-3 biji buah pelaga
  • 2-3 biji cengkih
  • 1 sudu kecil jintan manis (tak buh pun, dah abis stok)
  • 1-2 biji tomato (buang biji, hiris kecik2)
  • Garam secukup rasa
  • Air secukupnya
  • Daun bawang utk hiasan (kalau suka)
Cara-cara..

Meme sempoi sgt, mula- mula..  Beras basuh dulu, letak tepi.. Tumis bwg merah, putih, bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga, cengkih dan jintan dlm periuk nasi atas api.. Bila bwg dah agak garing, tutup api dan masukkan la beras yg dah dibasuh tadi..  Kacau2 pelan sampai rata minyak kesegenap beras..  Jangan kacau beria-ia naaa, nanti beras patah, nasik tak cun.. Kemudian buh air dlm 1/2 tinggi dari tinggi beras (agak2 la, mcm kita selalu masak nasik).. Sukat pakai tgn jer ok, jgn lebih nanti lembek.. Masukkan garam dan tomato yg dah dihiris tu..  Kemudian angkat periuk tu masuk dalam periuk elektrik pulak.. Bila dah masak tu, biarkan dulu nasik tu biar kering air.. Jangan bila lampu periuk tu mati terus kacau tau.. Lepas 10 minit baru buleh kacau..  Gembur2kan mcm biasa laa.. ok!

Comments

Popular Posts