Sambal Udang Petai

Haa.. ni lauk feveret sekeluarga ni... Angkut semua anak beranak, minat dgn sambal petai neh, tak kira la masak dgn ape. Baik udang, ikan bilis dan lain-lain la.. Bila semua makan petai, toilet kat rumah i minta ampun laaa.... hahahaha....


Bahan-bahan :
- 500 gm udang sederhana
- 6 papan perai yang di buang kulit
- 3 biji bawang merah
- 2 biji bawang putih
- 5 sudu besar cili mesin
- sedikit air asam jawa
- 2 sudu makan sos tiram
- 2 sudu makan kicap manis
- sedikit garam dan gula

Cara-cara :
1/ tumis bawang merah dan putih yang telah ditumbuk hingga naik bau
2/ masukan cili mesin goreng hingga garing dan tambahkan 1/2 cawan air - goreng lagi
3/ bila cili agak kering, masukkan air asam jawa, sos tiram dan kicap
4/ masukkan udang dan petai
5/ masukkan garam dan gula
6/ siap.. :)
7/ yum yum... nasi panas-panas .. 3 pinggan...!!

Comments

Popular Posts