Masak Lemak Nangka + Udang


Fuh.. Masak lomak nangko dgn udang..
Sebenarnya i baru jer belajar makan nangka, sebelum ni tak biasa makan nangka. Baik yang mentah atau pun yang di masak. Mulanya ikut kawan gi lunch dan dia makan masak lemak nangka. Dia cakap sedap dan minta i rasa. So i pun try. Yummm.. memang sodap, terkedu jap. Lepas tu 2-3 hari mengidam nak makan masak lomak nangka. Sekarang ni kalau gi shopping groceries, jumpa jer nangka muda mesti beli.. hehe.. Ok jom makan..

Bahan A:
- 2 biji bawang merah
- 2 biji bawang putih
- 2 inci kunyit hidup
- 7 biji cili padi - tak nak pedas sangat
- segengam ikan bilis
Bahan B:
- sebiji santan
- 2 batang serai
- 2 keping asam keping
- 1/2 biji nangka muda
- 10 ekor udang sederhana besar
- sebiji tomato utk hiasan
- sedikit garam

Cara:
1/ rebus nangka muda hingga lembut dan kisar semua bahan A
2/ bila nangka dah lembut masukkan bahan A, asam keping dan serai
3/ bila mendidih, masukkan udang, santan dan sedikit air
4/ gaulkan dan masukkan garam
5/ biarkan mendidih, tutup api dan masukkan tomato dan makan, makan, makan...

Comments

SYZ said…
nampak sedap tp syz xmkn udang..haaaaa...(◕_O)
mama Iman said…
laaa... awat x makan udang..?? alergi ke..??
rugi, rugi... ish... :)

Popular Posts